Compot de Struguri Negri Pentru la Iarna

For the english version of this post, click here.

Compotul de struguri este ceva delicios, perfect pentru momentele pofticioase, in care ai vrea ceva care imbina fructele preferate cu un suc revigorant. Daca este facut in casa avem si mai mult de castigat, deoarece va fi natural si facut poate chiar de noi. In continuare va voi dezvalui reteta simpla a compotului de struguri, cat si modul de preparare.

Ingrediente

Struguri copti, negri / zahar / apa. Simplu, nu-i asa?

Vase/Recipiente

borcane de sticla / o oala mare / prosop curat / palnie / ibric / lingura

Mod de preparare

Noi am avut aproximativ 2 kg de struguri negri, la care am scos toate boabele de pe ciorchine, cu grija, pentru a pastra bobul cat mai sanatos. Cele moi, rupte sau stricate au fost inlaturate.

DSCN6410Separat am pregatit borcanele de 0.25 ml de suc Prigat pe care mama le-a adus mandra nevoie mare de la munca, tocmai pentru aceasta misiune. Din cate imi amintesc au fost 18 borcanele. Bineanteles, puteti apela cu incredere la orice alt tip de borcan, atata timp cat gatul recipientului va asigura spatiul necesar pentru manevrarea boabelor de struguri.

Prin pregatire ma refer la spalat minutios cu apa si detergent de vase, clatire si pus la scurs. Bun! Asigurati fiind ca vom avea cele mai curate borcane, trecem la partea mai fun, si anume umplerea acestora.

DSCN6431

Noi am umplut fiecare borcanel cu boabe de struguri putin peste jumate, pentru a avea parte de mult sirop. Dupa, urmeaza zaharul, a carui cantitate poate fi adaugata in functie de preferinta personala. Pentru un compot semi-dulce mama a adaugat la fiecare borcan cate o lingura de masa plina varf de zahar alb.

DSCN6439DSCN6441DSCN6447

Apa este un subiect care poate fi dezbatut, deoarece unii prefera apa filtrata, altii vor ca apa sa fie fiarta inainte. Noi am folosit apa de la robinet, turnata frumos in fiecare borcanel, peste struguri si zahar.

DSCN6471DSCN6481DSCN6505

Pasul urmator este ceva mai old fashioned, dar este practic si asigura aceeasi conservare. Vom pune la foc un vas mare, asigurandu-ne ca apa adaugata este suficienta si poate acoperi borcanele pana la gat. DAR nu adaugam acum borcanele, ci doar cand apa este calda. La fund se asaza un prosop, se asaza borcanele, si se lasa in continuare la fiert timp de 30min – 35min. Se opreste focul si se lasa totul la racit in apa. La final, cand borcanele s-au racit complet, se scot din apa si se asaza undeva la intuneric, spre consevare.

DSCN6507

Dupa o saptamana.

Compot 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s